June 3, 2016

21
Comment
Pengalaman Belajar di Luar Negara (USA) - Part 2

6/03/2016
Hai guys,

Seriously dah berhabuk dah blog ni sebab dah lama sangat tak update, maybe sebab busy (acah-acah busy actually). So yeah, here I am. LEPAS DUA TAHUN BARU NAK UPDATE PART TWO. Anyways, yang nak baca part 1 boleh KLIK NI

So, sekarang tengah dekat Malaysia for 3 months ++ for Summer Break. Yes berehat sepenuh masa, tak buat part time job, tak buat internship but ada ambil kelas online which will start after raya nanti. So yeah. Kepada yang tidak mengetahui (acah popular haish) saya sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang Civil Engineering dekat The Ohio State University, Columbus, Ohio under MARA. Baru habis tahun kedua (Sophomore Year). Balik US nanti terus start with Junior Year and I'll have 2 more years in the States before graduating (In Shaa Allah). 

My College Life

Main Library - Grand Reading Room 

Freshmen and Sophomore Year ( tahun pertama and kedua) sangat-sangatlah memenatkan kerana untuk Engineering Major masa inilah yang menentukan engineering major apa yang akan anda teruskan. Saya bermula dengan Aerospace but tak ada rezeki tak dapat masuk and tukar ke Civil Engineering, but anyways Alhamdulillah. 

US College education system sangat perlukan kerajinan sebab untuk final grade calculation. 40% diambil daripada homeworks, group project, quiz, lab. And 60% from midterm 1, midterm 2, midterm 3 and final exam. This is the grading scale, and it's really hard to get an A especially for critical subjects.

Belajar sangatlah best tapi exam sangatlah susah. Americans sangat-sangat friendly. They will introduce themselves first on the first day of class. Americans sangatlah loyal as they will always seat with you throughout the semester. Kalau ada soalan terus tanya sebab dorang akan sedaya upaya jawab. 

So if ada soalan regarding academic stuff or general questions about college boleh email farezshah@live.com or reach me through twitter: farez_shah. Malas nak membebel banyak-banyak, let the pictures do the talking (LOL):

Ni masa Involvement Fair (for clubs, sorority, fraternity, organizations etc)
Ni pun masa Involvement Fair (That's the gym left and right)
Ni masa football game. OSU is among top schools for College Football.
Ni pun masa football game
This is the Ohio Union. 
That's the sciences and engineering library. 
Dalam lecture (nerd okay duduk depan)
Snow sangatlah lebat dekat Columbus sampai depan pintu tebal
Going to class = North Pole expedition 
So, saya akan continue lagi with my travel experiences in another post. I've travelled to a few places such as New York, Florida, Los Angeles and banyak lagi. 

Bye!

21 comments:

ikhwan yusuff said...

perghhh dia punya grade... Btw gud luck bro.. :D

Farez Shah said...

Thanks bro, grade macam tu so macam struggle sikit nak score.

Anonymous said...

Omg bestnyaa! Goodluck yeaa! Btw sebelum ni bljr kat mana?

Farez Shah said...

Thanks! Sebelum ni preparation di INTI Nilai, highschool - MRSM TGB

zahirah hanis said...

klu engineering mmg full 4 yrs kat usa eh?

Farez Shah said...

Yes, empat tahun

Anin2 said...

Assalamualaikum...saudara belajar di sana ambil master atau degree? Adakah pelajar islam diterima baik di sana krn sy ad mndegar desas desus yg kurang enak mmgenai local di sana kebnyknnya anti-islam..

Anin2 said...

Assalamualaikum...saudara belajar di sana ambil master atau degree? Adakah pelajar islam diterima baik di sana krn sy ad mndegar desas desus yg kurang enak mmgenai local di sana kebnyknnya anti-islam..

Farez Shah said...

Waalaikumsalam, saya sedang mengambil degree. Setakat ini tidak pernah menerima apa-apa kutukan/provoke. Media kadang-kadang melebih sedangkan American menghormati apa-apa kepercayaan. Dalam campus siap ada tempat solat dan solat jumaat disediakan.

Nana Liza said...

So far ni cukup tak dengan perbelanjaan yang diberikan. Anak saya pun akan melanjutkan pengajian di ucla dan junior u di mrsmtgb.

Farez Shah said...

Cukup sangat, professor sangat berpengalaman. Tahniah kerana terpilih ke UCLA!

Syah Evan said...

Nk tanya result spm dpt brp? Sebab saya spm taun ni jadi ada keinginan nk sambung belajar luar negara blh bagi pendapat tak macam mana nk sambung luar negara ?

Farez Shah said...

6A+, 3A, saya from form 1-5 belajar dekat MRSM, so dapat scholarship fast-track MARA. Boleh apply MARA, JPA etc untuk tajaan ke luar negara

Anonymous said...

Hi I'm currently study at Matrikulasi for now. Can you share some tips for how to study in short term period as my finale jusf around the corner.

Anonymous said...

Hi I'm currently study at Matrikulasi for now. Can you share some tips for how to study in short term period as my finale just around the corner.

Farez Shah said...

Hi, I prefer to do as many practice problems as possible. Look back at the homework, quizzes and past midterm examinations. Familiarize yourself with formula sheet.

Honey Sazy said...

Assalamualaikum.
Apa khabar semoga sihat selalu dan sentiasa dipermudahkan urusan pelajaran nya di sana.

Honey Sazy said...

Sebenarnya akak nak tnya sikit la dik.harga buku kat sana affordable x?...akk tgh cari satu buku tapi mmg xjual kat malaysia.online order tp harganya mashaallah..yang murah pulak x buat shipping ke malaysia.minta jasa baik fariz untuk reply akk nk tahu harga buku2 di sana.student pulak mesti banyak diskaun 😆

Honey Sazy said...

Email me if u dun mind
honeysazy@gmail.com

Anonymous said...

Kalau mara scholarship,tempat kita nak belajar tu kita boleh pilih or diorang yg pilih??n kalau saya bukan dari mrsm berapa kelayakan result spm yg diorang nak??

Farez Shah said...

@Anonymous Boleh pilih sendiri tapi mesti top 100 in the world. Straight As sangat penting especially untuk technical course.